Jongsma Medical Menu Shop Bezoek onze webshop

Verschillen in oogmeting: hoe kan dat?

Vaak wordt ons gevraagd hoe het kan dat meetresultaten bij de oogmeting verschillend kunnen zijn, zelfs wanneer er twee onderzoeken kort achter elkaar uitgevoerd worden. Verschillende factoren kunnen ertoe bijdragen dat de subjectieve refractie anders uitvalt. Wij kunnen u precies vertellen welke factoren dat zijn en wat u zelf kunt doen om een optimaal resultaat te behalen.

De staat van uw ogen

Sommige mensen vinden het niet prettig, maar het is absoluut noodzakelijk om uw ogen regelmatig te laten onderzoeken. Maar waarom wijken resultaten van de metingen die, op twee verschillende momenten uitvoert, vaak af? Zelfs wanneer de tweede meting vrij snel na de eerste plaatsvindt? Wiens schuld is dat? Die van u, van uw opticien of kan uw gezichtsvermogen echt veranderen in zo’n korte tijd? Dit is geen onbekend fenomeen. Afwijkende resultaten kunnen verschillende oorzaken hebben. Gewoonlijk gaat het om een afwijking van slechts ca. 0,25 dioptrieën. Wij zijn ons goed bewust van deze schommelingen en weten hoe hiermee om moet gaan.

Gedurende de dag variëren de visuele prestaties van uw ogen een beetje. Een van de factoren die dit beïnvloedt is ons bioritme. Mensen zijn niet heel de dag in dezelfde fysieke conditie, hetgeen dan ook wordt weerspiegeld in de manier waarop onze ogen presteren. Hormoon- en suikerspiegels in ons bloed spelen eveneens een belangrijke rol bij het bepalen van de kwaliteit van ons gezichtsvermogen. Zo kan bijvoorbeeld een oogmeting vóór het ontbijt of wanneer u niet voldoende gedronken heeft het resultaat beïnvloeden.

Of misschien heeft u de hele dag achter de computer gewerkt voordat u naar de opticien ging. Dat heeft als gevolg dat u minder knippert en uw ogen minder traanvocht afscheiden. Dit kan leiden tot droge en vermoeide ogen, hetgeen het resultaat van de oogmeting eveneens beïnvloedt.

Onze tips:

  • Ga zo uitgerust en ontspannen mogelijk naar de oogmeting;
  • Ga niet met een lege maag of wanneer u dorst hebt.

Houd rekening met uw eigen bioritme en maak een afspraak met uw optometrist op een tijdstip waarop u zich fit en uitgerust voelt.