Jongsma Medical Menu Shop Bezoek onze webshop

Hoe werkt kleurenzicht?

U staat er zelfs niet bij stil wanneer dit gebeurt: onze ogen nemen meer dan 200 verschillende kleuren waar; maken een onderscheid tussen de meest gedetailleerde nuances en herkennen meer dan 20 verzadigingsniveaus en 500 helderheidsniveaus. U kunt het resultaat zien: dagelijks verwerken we miljoenen kleurenstimuli, een sprookjesachtige wereld van kleuren waar we vaak versteld van staan. Maar hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Waarom ziet de lucht er soms blauw of rood uit, en soms grijs? En wat heeft dit te maken met de productie van zonnebrilglazen? Uw kegeltjes zijn hiervoor verantwoordelijk, zij zorgen voor kleurenzicht.

In uw ogen zitten twee soorten sensorcellen: staafjes en kegeltjes. Deze twee types fotoreceptoren in het netvlies verdelen onderling het werk en voeren verschillende taken uit: met de staafjes kunnen we veranderingen zien in helderheid, tot een bepaalde lichtintensiteit. De staafjes in onze ogen zijn essentieel voor zicht in het schemerdonker en in het donker. Dankzij deze staafjes kunt u zowel in het licht als in het donker zien. De kegeltjes zorgen voor kleurenperceptie. Er zijn drie verschillende varianten, en elk ervan reageert op verschillende golflengtes:

 1. Kegeltjes voor blauw licht (S-kegeltjes, de S staat voor Short (kort): deze reageren op kortere golflengtes)
 2. Kegeltjes voor groen licht (M-kegeltjes, de M staat voor Medium, voor middellange golflengtes)
 3. Kegeltjes voor rood licht (L-kegeltjes, de L staat voor Long (lang), voor langere golflengtes)

Welke invloed heeft dit op uw kleurenzicht? Als een oppervlak bijvoorbeeld alleen korte golflengtes weerspiegelt, ziet dit oppervlak er volgens uw hersenen blauw uit. Als alleen lange golflengtes worden weerspiegeld, ziet u rood. Middellange golflengtes zorgen ervoor dat u groen ziet. U ziet alleen gemengde kleuren zoals geel, paars, oranje of violet wanneer een oppervlak golven weerspiegelt met verschillende lengtes. Als deze types kegeltjes alle golflengtes tegelijk detecteren, zien uw hersenen deze als wit.

Er is echter nog een belangrijke factor die onze kleurenperceptie beïnvloedt: voorwerpen weerspiegelen niet alleen kleuren, ze absorberen deze ook. Een rijpe kers heeft bijvoorbeeld zo’n mooie rode kleur omdat het oppervlak van het fruit het groene en blauwe licht absorbeert en dus alleen lange lichtgolven weerspiegelt; de golven die er rood uitzien. Welke kleuren we waarnemen hangt dus af van de verhouding en de geabsorbeerde lichtsterkte door de drie kleuren blauw, groen en rood.

Uw ogen verwerken normaal gesproken een lichtspectrum tussen 380 en 780 nanometer. Ze nemen geen licht waar met kortere golflengtes (UV) en langere golflengtes (infrarood), dus alles wat zich onder en boven het zichtbare lichtspectrum bevindt.

Vragen en antwoorden over het coronavirus

Vragen en antwoorden over het corona virus

Naar aanleiding van de recente berichtgeving van de Rijksoverheid, de NOG en onze branchevereniging ZKN, over het coronavirus hanteren wij de afgegeven adviezen en voorzorgsmaatregelen.
Dit houdt in dat Jongsma Medical vanaf heden alleen focust op electieve oftewel planbare zorg met urgente aard. Dit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daar waar mogelijk laten we de spreekuren telefonisch doorgaan. Indien dit niet mogelijk is annuleren wij de afspraak. Wij nemen later contact met u op om een nieuwe afspraak te maken.

Indien uw afspraak wordt geannuleerd, wordt u door ons gebeld en geïnformeerd.

Indien u niet wordt gebeld, dan gaat uw afspraak gewoon door en verwachten wij u op het spreekuur.

Twijfelt u of een afspraak doorgang kan vinden, stuurt u ons een e-mail naar info@jongsmamedical.nl .

Waarom deze maatregel?

Net als veel andere klinieken neemt Jongsma Medical extra maatregelen om patiënten en medewerkers zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Deskundigen adviseren om het aantal contacten met medemensen te beperken. Zo kunnen we verdere verspreiding van het virus tegengaan.
Jongsma Medical vraagt u om medewerking en begrip. Nogmaals verzoeken we iedereen om Jongsma Medical alleen te bellen als het echt nodig is.

Welke voorbereidingen heeft Jongsma Medical getroffen i.v.m. het coronavirus?

Wij houden scherp in de gaten of onze bezoekers van de poliklinieken mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Hiervoor hebben wij een protocol opgesteld. Zo vragen wij patiënten en bezoekers waarbij wij verschijnselen van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts aanwezig zijn om de afspraak te annuleren en het pand niet te betreden.


Bij binnenkomst verzoeken wij u om uw handen te desinfecteren met handenalcohol, de gebruiksaanwijzing treft u bij de ingang van het OMC. Tevens reinigen wij 3 maal daags alle deurkrukken. Daarnaast schudden wij binnen de kliniek voorlopig geen handen om besmetting te voorkomen.

Mag ik een begeleider meenemen naar mijn afspraak?

Voor bezoeken van een afspraak geldt dat de patiënt bij voorkeur alleen naar binnen komt, tenzij begeleiding noodzakelijk is.

Poliklinische afspraken

Jongsma Medical blijft open voor patiënten, maar met een aangepast schema. Wij behandelen alleen zorg met urgente aard. Daar waar mogelijk laten we de spreekuren telefonisch doorgaan. Indien dit niet mogelijk is annuleren wij de afspraak. Wij nemen later contact met u op om een nieuwe afspraak te maken. Als er niets verander voor u, dan krijgt u géén bericht. U hoeft ons niet te bellen.

Wanneer kan een afspraak NIET doorgaan?

We verzoeken u om NIET naar Jongsma Medical te komen:

 • Na bezoek aan risicogebied (zie website RIVM)
 • Na onbeschermd contact met vermeend of bewezen coronapatiënt
 • Bij koorts > 38°C
 • Bij hoesten
 • Bij milde luchtwegklachten

Is dit het geval, dan kunt u uw eventuele afspraak, het liefst 24 uur van te voren, telefonisch verzetten.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

Het is vooral van belang om het risico op besmetting, met welk virus dan ook, zoveel mogelijk te beperken door:

Hygiëne-maatregelen in acht te nemen:

 • Was de handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
 • Geen handen schudden.
 • Blijf 1,5 meter bij elkaar vandaan.

Mogelijke risicomomenten op contact met het virus te vermijden, dat wil zeggen:

 • Niet reizen naar gebieden waar het virus is vastgesteld.
 • Niet op bezoek gaan bij mensen die recent (2 weken geleden) in gebieden zijn geweest waar het virus is vastgesteld.
 • Terughoudend te zijn om op bezoek te gaan bij mensen met klachten van koorts, hoesten en kortademigheid.

Hoe herken ik het coronavirus?


Als u de afgelopen twee weken in een land of gebied bent geweest waar het coronavirus voorkomt of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus en u heeft nieuwe klachten van de luchtwegen zoals hoesten of toenemende kortademigheid, dan is het verstandig telefonisch de huisarts te raadplegen.
Voor algemene informatie over het coronavirus verwijzen wij u graag naar de website van het RIVM.