Jongsma Medical Menu Shop Bezoek onze webshop

Hoe werkt kleurenzicht?

U staat er zelfs niet bij stil wanneer dit gebeurt: onze ogen nemen meer dan 200 verschillende kleuren waar; maken een onderscheid tussen de meest gedetailleerde nuances en herkennen meer dan 20 verzadigingsniveaus en 500 helderheidsniveaus. U kunt het resultaat zien: dagelijks verwerken we miljoenen kleurenstimuli, een sprookjesachtige wereld van kleuren waar we vaak versteld van staan. Maar hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Waarom ziet de lucht er soms blauw of rood uit, en soms grijs? En wat heeft dit te maken met de productie van zonnebrilglazen? Uw kegeltjes zijn hiervoor verantwoordelijk, zij zorgen voor kleurenzicht.

In uw ogen zitten twee soorten sensorcellen: staafjes en kegeltjes. Deze twee types fotoreceptoren in het netvlies verdelen onderling het werk en voeren verschillende taken uit: met de staafjes kunnen we veranderingen zien in helderheid, tot een bepaalde lichtintensiteit. De staafjes in onze ogen zijn essentieel voor zicht in het schemerdonker en in het donker. Dankzij deze staafjes kunt u zowel in het licht als in het donker zien. De kegeltjes zorgen voor kleurenperceptie. Er zijn drie verschillende varianten, en elk ervan reageert op verschillende golflengtes:

  1. Kegeltjes voor blauw licht (S-kegeltjes, de S staat voor Short (kort): deze reageren op kortere golflengtes)
  2. Kegeltjes voor groen licht (M-kegeltjes, de M staat voor Medium, voor middellange golflengtes)
  3. Kegeltjes voor rood licht (L-kegeltjes, de L staat voor Long (lang), voor langere golflengtes)

Welke invloed heeft dit op uw kleurenzicht? Als een oppervlak bijvoorbeeld alleen korte golflengtes weerspiegelt, ziet dit oppervlak er volgens uw hersenen blauw uit. Als alleen lange golflengtes worden weerspiegeld, ziet u rood. Middellange golflengtes zorgen ervoor dat u groen ziet. U ziet alleen gemengde kleuren zoals geel, paars, oranje of violet wanneer een oppervlak golven weerspiegelt met verschillende lengtes. Als deze types kegeltjes alle golflengtes tegelijk detecteren, zien uw hersenen deze als wit.

Er is echter nog een belangrijke factor die onze kleurenperceptie beïnvloedt: voorwerpen weerspiegelen niet alleen kleuren, ze absorberen deze ook. Een rijpe kers heeft bijvoorbeeld zo’n mooie rode kleur omdat het oppervlak van het fruit het groene en blauwe licht absorbeert en dus alleen lange lichtgolven weerspiegelt; de golven die er rood uitzien. Welke kleuren we waarnemen hangt dus af van de verhouding en de geabsorbeerde lichtsterkte door de drie kleuren blauw, groen en rood.

Uw ogen verwerken normaal gesproken een lichtspectrum tussen 380 en 780 nanometer. Ze nemen geen licht waar met kortere golflengtes (UV) en langere golflengtes (infrarood), dus alles wat zich onder en boven het zichtbare lichtspectrum bevindt.

Vragen en antwoorden over het coronavirus

Naar aanleiding van de recente berichtgeving van de Rijksoverheid, het NOG en de branchevereniging ZKN, over het coronavirus hanteren wij de afgegeven adviezen en voorzorgsmaatregelen.

Dit betekent dat vanaf dinsdag 6 oktober 2020 iedereen vanaf 13 jaar en ouder vriendelijk doch dringend wordt verzocht om een mondkapje te dragen wanneer men de kliniek betreedt.
De plicht om vanaf dinsdag 6 oktober 2020 een mondkapje te dragen geldt naast alle andere voorzorgsmaatregelen die reeds zijn getroffen en van grote belang zijn om het coronavirus in te dammen en onder controle te krijgen.

Door mee te werken aan alle voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus kunnen wij de oogzorg binnen Jongsma Medical bereikbaar houden voor iedereen die in deze bijzondere tijd oogzorg nodig heeft!

Dit houdt in dat Jongsma Medical vanaf heden de Low-vision spreekuren en Contactlens spreekuren volgens protocol zal uitvoeren, waarbij de norm van 1,5 meter afstand zo goed mogelijk wordt nageleefd. Dit kunnen wij doen omdat we vallen binnen de vitale beroepsgroepen.
Voor het maken van een afspraak verwijzen wij u graag naar het contactformulier op onze website, maar u kunt ons ook telefonisch benaderen. Vanwege drukte aan de telefoon is het raadzaam om van het contactformulier gebruik te maken.

Zie voor verdere informatie onze corona pagina.