Er zijn vele soorten contactlenzen die geschikt zijn om te dragen tijdens het sporten. Welke lens voor u het beste werkt, is zeer persoonlijk.

Ieder oog en mens is uniek en iedere sport stelt andere eisen aan het gebruik van contactlenzen. Scleralenzen bijvoorbeeld, kunnen uw ogen tijdens bepaalde sporten optimaal beschermen en filterlenzen kunnen hinderlijk zonlicht tegenhouden.

Jongsma Medical is gespecialiseerd in het vinden van de beste zichtoplossing voor uw situatie.

Hierbij willen wij u mededelen dat wij genoodzaakt zijn om een bijdrage te vragen voor onze contactlenzen vloeistof.
Dit geldt alleen voor contactlenzen die door de zorgverzekeraar vergoed worden.
De contactlenzen vloeistof werd altijd kosteloos door Jongsma Medical bij de lenzen geleverd en niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Vanwege de hoge kosten van productie en duurdere grondstoffen is per 1 juli 2022 de bijdrage van € 25,00 per half jaar ingegaan. Dit geldt voor alle type contactlenzen.

Wij danken u voor uw begrip.

 

 

Artikel 22 augustus 2022 AD:

https://www.ad.nl/binnenland/opticiens-waarschuwen-lensdragers-zet-die-bril-op-verkloot-je-ogen-nou-niet~aed1e626/

Esther Rouwenhorst 12-08-22, 23:30 Laatste update: 12-08-22, 23:34

Opticiens waarschuwen lensdragers: ‘Zet die bril op, verkloot je ogen nou niet’

Wie contactlenzen draagt, en dan specifiek multifocale of torische lenzen, moet op tijd de eigen voorraad aanvullen. Leveringsproblemen zorgen voor wachttijden die kunnen oplopen tot een maand of twee. Het advies van opticiens? „Bestel op tijd en zorg voor een goede bril.”

De reden van het tekort aan contactlenzen? Jitze Veenstra, eigenaar van Berkhof Optiek in Almelo tast in het duister. Komt het door corona, de oorlog in Oekraïne, problemen of juist verbeteringen in de fabrieken of een tekort aan grondstoffen? Diverse verhalen doen de ronde. Voor Veenstra doet de reden er niet zo toe. „Wij zijn vooral op zoek naar de beste oplossing. En we waarschuwen mensen: zet die bril op, verkloot je ogen nou niet.”

Ernstige oogschade

Dragers van relatief eenvoudige lenzen, met enkel een correctie voor dichtbij of veraf, ervaren weinig problemen. Het zijn vooral dragers van multifocale lenzen, voor dichtbij én veraf, en torische lenzen, voor ogen met een cilinderafwijking, die in de wachtrij staan. „Want ja, er zit vertraging op de lijn”, ervaart ook Job Griesen van Gelink Optiek en Lenscentrum Hengelo. „Dat kan een maand of twee duren.” Griesen en Veenstra bieden hun klanten tijdelijk vervangende lenzen aan en adviseren de bril te pakken. Want de extra wachttijd uitzingen met lenzen die al lang aan vervanging toe zijn? „Dat kan tot ernstige schade leiden, in het uiterste geval tot blindheid.”

Lenzen te lang dragen kan tot ernstige schade leiden, in het uiterste geval tot blindheidJitze Veenstra, eigenaar Berkhof Optiek

Een oog heeft namelijk zuurstof nodig. Lenzen die niet goed worden schoongemaakt of langer worden gedragen dan geadviseerd, worden vies en laten minder zuurstof door. Dat kan vaatingroei veroorzaken: kleine, nieuw gevormde bloedvaatjes in het oog die tot in de iris kunnen groeien en het oog beschadigen.  Veenstra heeft de gevolgen daarvan vrij recentelijk nog gezien. „Bij iemand die lenzen via een drogist kocht. Hij kwam bij een oogarts terecht en mag van zijn leven geen lenzen meer dragen.”

Schoenen uit? Lenzen uit!

De oplossing? Bestel tijdig nieuwe lenzen – wacht niet tot het laatste setje uit de verpakking wordt gehaald – en zorg voor een goede bril. Wat Veenstra betreft is dat een verplichte uitrusting voor iedere lensdrager. Want van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat lenzen dragen? „Doe dat niet”, waarschuwt de Almelose opticien. „Het cornea – het hoornvlies – is niet gemaakt om lenzen te dragen. Dus zit je ’s avonds in je huispak op de bank? Doe die lenzen dan uit en zet je bril op zodat het oog kan herstellen.”

Wat de Hengelose opticien Griesen betreft, gaan de contactlenzen een paar uur eerder in het houdertje. „Als je thuiskomt na school of werk, gaan de schoenen uit. Doe dat ook met lenzen, doe die ook lekker uit. Zo geef je je ogen rust.”